Werken bij FlexFront? | inloggen adviseur | contact

Wist u dat 40% van de CO2 uitstoot in Nederland komt door de bebouwde omgeving. Alleen door samen te werken kunnen we dit terugdringen en de woningmarkt verduurzamen. Naast dat het investeren in energiebesparende middelen goed is voor het milieu, levert het de klant vaak ook extra wooncomfort en een lagere energierekening op.

 

In Nederland hebben we door middel van het klimaatakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst – Nederland wordt duurzaam’ het ambitieuze plan de CO2 uitstoot in 2030 met 49% terug te dringen (t.o.v. 1990). Voor de woningmarkt betekent dit dat we de woningvoorraad in 2030 gemiddeld op energielabel A moeten zien te krijgen.

 

 

Uit cijfers van HDN blijkt dat 1 op de 20 klanten verduurzaming meeneemt in hun financiering om de woning te verduurzamen. Deze cijfers moeten omhoog om het doel te bereiken. Verduurzaming moet een vast onderdeel in elk adviesgesprek worden, net als het risico op arbeidsongeschiktheid en overlijden dat is. Daarmee komt de adviseur tegemoet aan driekwart van de klanten die graag tijdens een hypotheekgesprek meer wil horen over verduurzaming.

 

Om verduurzaming van de Nederlandse (koop)woningmarkt een boost te geven, en hiermee een bijdrage te leveren het klimaatakkoord, zijn we met de branche een commitment aan gegaan. De doelstelling is om voor eind 2020 minstens 80% van de hypotheekadviesbranche op te leiden. Branchegenoten hebben hiervoor het Sectorcollectief Duurzaam Wonen opgericht plus de website Adviseur Duurzaam wonen gelanceerd.

 

Erkend adviseur duurzaam wonen

Een aantal belangrijke financiële organisaties zoals CMIS, de Rabobankgroep en Triodos hebben de handen ineen geslagen en hebben de opleiding 'Erkend adviseur duurzaam wonen' ontwikkeld. De opleiding wordt aangeboden door Dukers & Baelemans en wordt afgesloten met een examen. De opleiding is geaccrediteerd met 3 SEH PE punten. Na positieve afronding mag de titel 'Erkend adviseur duurzaam wonen' gevoerd worden en wordt u als adviseur in het bijbehorende register opgenomen. Deze kennisopleiding geeft u als hypotheekadviseur praktische handvatten om verduurzaming mee te nemen in elk hypotheekgesprek. Inmiddels is de training door meer dan 6.200 hypotheekprofessionals gevolgd.

Het boeken van deze e-learning kan via Dukers & Baelemans voor de kostprijs van € 59,-. 

 

Een adviseur die voorop loopt in verduurzaming is Edwin Kemers van PlannersDesk. Woonfonds sprak met hem: lees het interview 'Energiebesparing hoort in adviesgesprek'.

 

Tool

Met de online rekenhulp van NHG berekent u eenvoudig en snel hoeveel uw klant extra kan lenen voor energiebesparende maatregelen.

 

Leestip

Nieuwsbrief VVP: Special Duurzaamheid en Innovatie

Nieuwsbrief: NHG special | Verduurzaming en Normen 2020

RaboResearch: Verduurzamen van huizen loopt stuk op misvattingen

NHG factsheet: Nederland gaat energiezuiniger wonen