FAST inlog adviseur | contact
woensdag, 04 november 2020 16:11

Meer financiële bewegingsvrijheid voor senioren?

Obvion biedt diverse mogelijkheden om te voorzien in de behoefte voor senioren. Denk hierbij aan het toetsen op werkelijke last en ons box 3 beleid. De mogelijkheden op een rij:

 

Verhuizen naar een toekomstbestendige woning

Voor aanvragers die de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt of over maximaal 10 jaar bereiken en  willen verhuizen van de ene koopwoning naar de andere koopwoning kan onder voorwaarden de werkelijke lasten toetsing toegepast worden. De werkelijke maandlast van de nieuwe lening moet gelijk of lager zijn dan de huidige (werkelijke) maandlast. Op deze manier behoort een nieuwe aankoop wellicht ook tot de mogelijkheden.

 

Verbeteren betaalbaarheid van de lening

De werkelijke lastentoets is ook toegestaan als de klant zijn bestaande lening wil herstructuren en zuiver oversluit naar een nieuwe lening, bijvoorbeeld om zijn rente aan te passen en de hypotheekvormen te wijzigen. Een verhoging van de hoofdsom is toegestaan voor het meefinancieren van de bijkomende kosten die er zijn voor het afsluiten van de nieuwe of bestaande hypothecaire lening, zoals bijvoorbeeld een vergoeding, taxatie of notaris.

 

Mogelijkheden voor bewegingsvrijheid met het box 3 beleid

Met het huidige box 3 beleid zijn er mogelijkheden om de overwaarde van de woning in te zetten voor een bestedingsdoel dat senioren op het oog hebben, bijv. ‘zorg inkopen’, overwaarde verzilveren en/ of een schenking. De maximale LTV is dan 90% van de waarde van de woning en het leningdeel box 3 moet een annuïtaire of lineaire aflosvorm hebben. Is de LTV van de totale lening kleiner dan of gelijk aan 50% van de waarde van de woning, dan is een aflossingsvrije hypotheek ook mogelijk. Er wordt getoetst bij het box 3 beleid met een annuïtaire toets.

Wil de klant de overwaarde opnemen om de woning te verbeteren dan is natuurlijk een LTV tot maximaal 100% (106% bij verduurzaming) van de waarde van de woning mogelijk.