Werken bij FlexFront? | contact
donderdag, 29 april 2021 10:03

MUNT Hypotheken hanteert een soepel beleid voor kleinere VvE’s met maximaal vijf appartementen. We leggen uit aan welke voorwaarden klanten dan moeten voldoen.

De regels voor VvE’s zijn de afgelopen jaren aangescherpt. VvE's hebben tot 1 januari 2021 de tijd gehad om aan alle nieuwe wettelijke regels te voldoen. Een VvE moet nu een reservefonds hebben dat niet alleen de jaarlijkse kosten dekt, maar ook geld opzij zet voor groot onderhoud.

Uitzonderingen voor kleine VvE’s
MUNT Hypotheken gaat soepel om met kleinere VvE’s van maximaal vijf appartementen. De eigenaren van deze VvE’s mogen besluiten om geen geld in een reservefonds te storten. MUNT accepteert dat wanneer 80% van de eigenaren hiermee instemt. Ze moeten dan schriftelijk verklaren dat ze voldoende (spaar)geld hebben waarmee ze direct voor groot onderhoud kunnen betalen. Een andere mogelijkheid is dat de bank een bankgarantie afgeeft aan de VvE.

Actieve VvE is altijd een vereiste
MUNT accepteert de hypotheekaanvragen van appartementen als er sprake is van een actieve VvE, óf als de VvE in oprichting is omdat het pand wordt gesplitst. In beide situaties moet uit het taxatierapport blijken dat de bouwkundige staat ‘voldoende’ of ‘goed’ is. Ook hierin is MUNT soepel: deze voorwaarde vervalt als uit een onderhoudsplan én een bouwkundig rapport blijkt dat het reservefonds groot genoeg is om alle kosten van het achterstallig onderhoud te betalen.

Bij een nieuwbouwwoning met een koop-/aannemingsovereenkomst controleert de notaris de oprichting van de VvE. MUNT heeft in dit geval geen extra documenten nodig.