Werken bij FlexFront? | inloggen adviseur | contact
maandag, 28 juni 2021 15:06

Per 1 juli 2021 gaan nieuwe richtsnoeren van de European Banking Association (EBA) gelden. Ook gaan woningtaxateurs vanaf 1 juli 2021 werken met het nieuwe model taxatierapport Wonen 2021. 

Wat doet Obvion vanaf 1 juli 2021 met deze wijzigingen rondom taxaties?

 

Model taxatierapport 2018
Volgens het beleid van Obvion mag het taxatierapport maximaal 6 maanden oud zijn op de dag dat het bindend aanbod uitgebracht wordt. Voor een bindend aanbod dat in 2021 uitgebracht wordt, accepteert Obvion daarom ook nog het oude model taxatierapport. Dit geldt voor hypotheken met en zonder NHG.

Model taxatierapport 2021
Dit nieuwe model taxatierapport accepteert Obvion vanaf 1 juli 2021. De beoordeling is gelijk aan de beoordeling van het oude model taxatierapport.

Desktop taxaties – voorlopig niet mogelijk
Hoe gaat Obvion om met desktop taxaties (ook wel hybride taxaties genoemd)? Voorlopig accepteert Obvion geen desktop taxaties. De mogelijkheden hiervoor worden onderzocht. 

Hiermee wijkt Obvion af van het NHG beleid. Dat betekent dat bij hypotheken met NHG tot maximaal 90% van de marktwaarde een reguliere taxatie vereist is.

Pilot Calcasa waardebepaling 
De pilot met de Calcasa waardebepaling (onder voorwaarden) blijft voorlopig nog mogelijk voor leningen zonder NHG tot en met 60% van de marktwaarde.

WOZ waarde – voorlopig mogelijk
Voor het verlengen of vernieuwen van de lening en het wijzigen van de tariefgroep van bestaande Compact, Basis en Obvion Hypotheken blijft het mogelijk om een WOZ-waarde aan te leveren. Bij verhoging van een bestaande lening accepteert Obvion geen WOZ-waarde, hierbij geldt het taxatiebeleid zoals beschreven.

Stichtingskosten (nieuwbouw) – voorlopig geen wijziging
Bij het verstrekken van nieuwe leningen op basis van stichtingskosten zijn er voorlopig geen beleidswijzigingen.